Win een waardebon van brouwerij De Molen!  | Gratis verzending > €75 | Meer dan 1.200 speciaalbieren | Gemiddelde klantbeoordeling: 4.6 / 5  
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Stijl Pilsener
ABV 5.1%
Inhoud Fles, 50cl
Brouwgeschiedenis schrijf je maar een keer, en dat is gebeurd in een klein plaatsje op een paar steenworpen van München, in Freising. In het jaar 725 werd daar door de Heilige Korbinian een Benedictijner abdij gesticht die wereldberoemd zou worden. Bier werd er waarschijnlijk al meteen gebrouwen, want in 768 ontvangt de abdij hoprechten van een nabije plantage. In 1040 gaat men echt los: Abt Arnold verkrijgt officieel het recht om bier te brouwen binnen de kloostermuren en likkebaardend zetten de monniken zich aan het werk. 1040: Weihenstephan, dat letterlijk ‘de heilige Stephanus’ betekent, is de oudste nog werkende brouwerij ter wereld. Biergeschiedenis wordt er vanaf dat moment geschreven!

In een periode van zes eeuwen wordt de brouwerij tientallen malen geplunderd, getroffen door een aardbeving, de pest en de hunnen en onbeschrijfelijk vaak gesloopt en wederopgebouwd – de huidige gebouwen worden dan ook wel het ‘Marijke Helwegen van Beieren’ genoemd. Maar de monniken laten het hoofd dus niet hangen, zelfs niet als op 23 april 1516 hertog Willem IV van Beieren het Reinheitsgebot afkondigt, nota bene op de stoep van de brouwerij Weihenstephan, waarmee het gebruiken van alle granen behalve gerst verboden wordt om bier mee te brouwen. Het Weissbier wordt tot ver in de negentiende eeuw slechts door een Koninklijke monopolist in Beieren gebrouwen tot de regels versoepeld worden – en dan kan het allerbeste tarwebier ter wereld weer onbezorgd worden genoten!

Van alle illustere brouwerijen ter wereld is Weihenstephan waarschijnlijk dus het meest illuster – zij is de oudste brouwerij ter wereld met wortels in het jaar 1040; zij is verbonden aan de brouwfaculteit van de Universiteit van München en vrijwel elke brouwer in Europa heeft hier gestudeerd; haar gist is zo beroemd dat vele brouwerijen over de wereld deze gebruiken. Daarbij staat elke druppel bier die de brouwerij verlaat onder constante kwaliteitscontrole van de meest serieuze aard – dat kan ook niet anders bij een brouwuniversiteit.

Eigenlijk is dit geen pilsener, maar een voorloper van dat biertype: lager. Het heeft daarentegen alle smaakkarakteristieken van een goede pils, zoals een fijne hopbitterheid en een uitzonderlijke doordrinkbaarheid. Met een alcoholgehalte van 5,1% per volume een voorbeeld van een bier dat tijd nodig heeft om zijn optimale smaal te bereiken – lageren betekent ‘opslaan om te rijpen’. Gebrouwen volgens eeuwenoude principes, na eindeloos proberen uitgevonden op de berg van Weihenstephan!

2,00

  • Je bestelling wordt binnen 1 werkdag verzonden. Je ontvangt een track&trace e-mail.
  • Gratis verzending bij bestellingen > 75 EUR en enkele bierpakketten.
  • Wij garanderen de meest verse bieren.