Lees meer

De Kievit, Trappistenbrouwerij

Zundert is het tweede officiële trappisten bier uit Nederland. Het bier wordt gebrouwen in Trappistenbrouwerij De Kievit van de Abdij Maria Toevlucht te Zundert. Het bier kon in première gedegusteerd worden in Zundert zelf in het weekend van 30 november en 1 december 2013 en werd pas officieel op de markt gebracht op 6 december datzelfde jaar. Het was al uitverkocht voordat het nieuwe jaar gehaald werd.

De bedrijvigheid op de plaats waar nu de brouwerij De Kievit is gerealiseerd, is al ouder dan de abdij zelf. In het jaar 1851 werd er een klein boerderijtje gebouwd, dat de naam De Kievit kreeg. In 1899 gaf de erfgename van de heer Van Dongen, de grond ten geschenke aan de abt van de abdij Koningshoeven. Deze abt besloot op deze grond een nieuw klooster te bouwen. Op 24 mei 1900 kreeg het nieuwe klooster, de naam Maria Toevlucht. In 1950 werd, met de inkomsten uit het vaderlijk erfdeel van de toenmalige abt, een voor die tijd zeer moderne stal gebouwd ter vervanging van het oude boerderijgebouwtje dat toen al een eeuw dienst had gedaan. In 2009 was het niet meer mogelijk deze agrarische exploitatie voort te zetten. Het vleesvee werd verkocht, waarna de communiteit zich beraadde op een nieuw bedrijf.

Een van de mogelijk heden was bier brouwen. Hierop gingen twee broeders enkele maanden stage lopen in de brouwerij van de medebroeders in Koningshoeven, waar zij met alle afdelingen kennismaakten. De burgemeester van Zundert, zag de brouwerij wel zitten, mits binnen de bestaande contouren. Er zou niet bijgebouwd mogen worden. De heer Joosten ontwierp een brouwerij binnen de open tas van inmiddels leegstaande boerderij. De hoogte van dit gebouw was ideaal om er brouwketels te plaatsen en zo was de brouwerij een feit!

Producten van deze brouwerij

2 artikel(en)

2 artikel(en)

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...