Lees meer

Gulpener

Gulpener is een zelfstandige familiebrouwerij uit Gulpen in de Nederlandse provincie Limburg. De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot 1825 toen het onder de naam Gulpener Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw werd opgericht door Laurens Smeets.
Nadat zijn zoon zich terugtrok uit het familiebedrijf werd het bedrijf uiteindelijk voortgezet door een zoon van Jan Renier Eduard Rutten, een schoonzoon van de familie Smeets, onder de naam Rutten's Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter.

Nadat de naam De Zwarte Ruiter enige tijd in handen kwam van een onroerend goed-magnaat, werd de naam Gulpener Bierbrouwerij geïntroduceerd.

Later kon men de naam weer terug kopen en gebruikt men deze als brouwerijnaam op het bier Mestreechs Aajt. Na de Tweede Wereldoorlog begon Gulpener hun afzetgebied uit te breiden, eerst nog alleen in het zuiden van Nederland maar sinds 1985 ook in het noorden.

Sinds 2003 is John Halmans directeur van Gulpener bierbrouwerij.

De bierbrouwerij tracht haar bier op duurzame wijze te produceren. Gerst en hop worden afgenomen van boeren uit de regio, die hun producten zoveel mogelijk duurzaam telen. Gulpener heeft hiervoor ongeveer vijftig leveranciers, goed voor 500 hectare milieuvriendelijke teelt (2008). De brouwerij doet ook aan recycling van de etiketten en werkt op groene energie.

Sinds 2004 voldoen alle door Gulpener geproduceerde bieren aan de Agro Milieukeur norm. Het bedrijf probeert het productieproces verder te verduurzamen, bijvoorbeeld door verbeterde isolatie van de warmwateropslag en toepassing van zonnecellen in de lichtreclame van cafés. Omdat het de brouwerij nog niet gelukt is helemaal CO2-neutraal te produceren, heeft ze ten behoeve van de CO2-compensatie in 2007 vijf hectare bos aangeplant in de buurt van Gulpen.

Gulpener heeft enkele stimuleringsprijzen gewonnen zoals Nationale Stimuleringsprijs voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en de Limburgse Prijs voor Duurzaam Ondernemen in 2003, de Euregio Milieuprijs in 2005 en de PINT Stimuleringsprijs eveneens in 2005.

Producten van deze brouwerij

Er komen geen producten overeen met de selectie.

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...