Lees meer

Halve Maan, de (Brugse Zot, Straffe Hendrik)

Brouwerij De Halve Maan kan teruggaan op een lange geschiedenis. Reeds in 1564 vermeldt het stadsregister het bestaan van een brouwerij "Die Maene" aan het Walplein. In 1856 wordt Leon Maes, alias Henri I eigenaar van het pand. Met de steun van zijn oom, kannunik P.J.Maes richt hij er een moderne brouwerij op. In die tijd brouwde men er zoals dat al eeuwen werd gedaan op een ambachtelijke manier: troebel en zurig bier van hoge gisting met een beperkte houdbaarheid. Bier werd toen enkel maar in tonnen geproduceerd en verdeeld.

Na de dood van Henri I in 1867 kwam de brouwerij in handen van zijn zonen Henri II en Achère. In volle industriële revolutie trok Henri II naar Engeland: hij leerde er de nieuwste technieken om ze later in Brugge zelf toe te passen. Zo werd er een Engelse mouterij en eest opgetrokken en begon men met het brouwen van Engels gestijlde bieren zoals stout en pale-ale. In 1883 investeerden de broers in een moderne stoomketel, zodat de productie verder gestaag kon toenemen.

Achère en Henri II overleden beiden op jonge leeftijd in 1905 en hun weduwen zetten de brouwerij voort. Ze loodsten het bedrijf door de moeilijke periode van de eerste wereldoorlog.

Na de eerste wereldoorlog nam Henri III in 1919 de roerstok over. Hij ging zich verder in de brouwerskunst verfijnen in Duitsland dat toen toenaangevend was op brouwkundig vlak. Hij maakte er kennis met de bieren van lage gisting, en besloot om ook dergelijke bieren in Brugge te brouwen. In 1928 paste hij zijn brouwinstallaties aan met nieuwe koelinstallaties om lage gistingsbieren te produceren. Hij lanceerde "Bock", een licht pilsbier. Onmiddellijk steeg de verkoop sterk.

Na de tweede wereldoorlog nam Henri III de naastliggende brouwerij "Brugge Zeehaven" over in 1946. De extra ruimte maakte een grootscheepse verbouwingscampagne mogelijk die nodig was voor de stijgende productie. Het complex kreeg toen ongeveer zijn huidige vorm, met een koelschip, een grote moutvloer en een eest naar Duits model.

Vanaf de jaren '50 werd Henri IV ook in de brouwerij actief. De brouwerij groeide sterk en in thuisbedeling was men zeer sterk.

In 1981 brouwden Véronique Maes en haar vader Henri IV een speciaal “straf” bier van hoge gisting naar aanleiding van de inhuldiging van een St Arnoldusbeeld in Brugge. St Arnoldus is immers de patroonheilige van de brouwers, en dus hoorde daar een speciaal bier bij… Het bier viel zo in de smaak dat het de naam “Straffe Hendrik”, genoemd naar de verschillende generaties Henri Maes. Na de overname van het biermerk in 1988 verminderde de productie van Straffe Hendrik in Brugge sterk om uiteindelijk volledig uit te doven.

In 2005 komt er nieuw leven in de brouwerij met de heropstart van de brouwerijactiviteiten. Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes herstart de oude brouwerij na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie. In juli 2005 lanceert hij onder de nieuwe naam "Brugse Zot" zijn nieuw bier, het "enige echte Brugse stadsbier", waarvoor een unieke receptuur ontwikkeld wordt.

De "Brugse Zot" kende onmiddellijk een groot succes, zowel in de Brugse regio als ver daarbuiten. Het bier won diverse prestigieuze kwaliteitsprijzen op het allerhoogste niveau. Door de toenemende populariteit moest de brouwerij haar capaciteit al meerdere keren zwaar uitbreiden…

Eind 2008 konden de rechten op het vroegere "Straffe Hendrik" bier terug bekomen worden, en keerde het originele merk na jarenlange afwezigheid terug naar Brugge. Brouwerij De Halve Maan brouwt nu dit unieke cultbier dus opnieuw in Brugge, en volgens de originele recepturen.

Producten van deze brouwerij

6 artikel(en)

6 artikel(en)

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...