Lees meer

Lindeboom

In 1867 wilde Willem Geenen, die tot dan zijn kost verdiende als landbouwer en stroopmaker, bier gaan brouwen. Voor die tijd was Willem een zeer ondernemend iemand, want hij durfde het aan om zijn koffers te pakken en af te reizen naar Worms, om opgeleid te worden als bierbrouwer. Dit moet voor een jongeman uit Neer in die tijd een ware wereldreis zijn geweest.

Willem had een vooruitziende blik om deze brouwerstudie op te pakken want bier werd weer populair, na een tijd uit de gratie te zijn geweest. Wanneer hij zijn studie beëindigd heeft, is niet precies bekend. In april 1870 was hij in ieder geval terug in zijn geboortedorp en wendde hij zich tot de burgemeester met het verzoek hem vergunning te verlenen om bier te mogen brouwen. De ambtelijke molens draaiden in die tijd op volle toeren. In nog geen zeven weken was de complete procedure van de hinderwet doorlopen. Bij besluit van Gedeputeerde Staten van het Hertogdom Limburg van 10 juni 1870 kreeg hij toestemming zijn brouwerij te starten. De enige voorwaarde die werd gesteld, was dat hij binnen vijf maanden moest beginnen. Willem kon dus meteen aan de slag. Naast zijn huis op het Hammerveld in Neer, waar toen reeds een tachtig jaar oude linde stond, bouwde hij zijn brouwerijtje. In de beginjaren noemde hij het bier "GEENEN’s bier". Maar na enige jaren werden bieren uitgebracht waar de naam van de lindeboom in voor kwam. Sedert de dertiger jaren wordt het bier uitsluitend als Lindeboom Bier in de handel gebracht.

Willem was niet de enige brouwer in Neer. In het dorpje van nog geen duizend inwoners waren op dat moment liefst vier brouwerijen actief. Nu moeten wij ons geen al te grote voorstelling maken van de grootte van deze brouwerijen. De bedrijven waren klein. Er werd slechts enkele malen per jaar gebrouwen, meestal ‘s winters als er op het land geen werk was. De combinatie boerenbedrijf en brouwerij kwam vaker voor. Met een of twee knechten kon de brouwer/boer het werk met gemak af.

Met vier brouwers in Neer moest Willem Geenen wel over de grenzen van het eigen dorp heenkijken. Een geluk was dat een familielid uit Buggenum met brouwen ophield en Geenen de klantenkring kon overnemen. Met een klap was hij zijn dorpsconcurrenten voor en leverde zijn bier dus ook in Roermond. Als een van de eerste brouwers kocht hij omstreeks 1890 een flessenvulmachine. Al snel werd een kwart van de totale productie in flessen afgezet. Zijn bier werd in heel Nederland bekend door de Maasschippers, die als ze in het haventje van Neer voor anker lagen, graag een kratje Lindeboom bier aan boord namen. Willem Geenen heeft zo de solide basis voor een echt familiebedrijf gelegd.

Producten van deze brouwerij

4 artikel(en)

4 artikel(en)

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...