Lees meer

Ranke, De

De brouwerij werd in 1994 door Nino Bacelle onder eigen naam gesticht. Ze was in het begin actief met slechts 1 bier, Guldenberg, genoemd naar de voormalige Guldenbergabdij te Wevelgem, waar ooit bier gebrouwen werd. Met een voorgeschiedenis in de wereld van het bier (sinds 1930 was de familie Bacelle-Noffels in de bierhandel en als limonadefabrikant actief) is Nino in 1981 beginnen experimenteren met het brouwen van bier.

Na een opleiding als brouwer in het C.T.L. te Gent in het midden van de jaren tachtig, achtte de brouwer in het begin van de jaren negentig de tijd rijp (lees: het bier goed genoeg) om een eigen bier te commercialiseren. Na een grondige studie van de mogelijkheden voor het inrichten van een eigen brouwerij werd gekozen om in eerst instantie te brouwen in een andere brouwerij onder de huurformule. Het grote voordeel hiervan is dat men met kleine investeringen toch op een rendabele manier kan produceren. Er werd besloten met Brouwerij Deca uit Woesten samen te werken en in het eerste jaar werd er meteen 9.000 liter Guldenberg gebrouwen.

In het midden van de jaren negentig leer Nino Guido Devos kennen via bierproeversvereniging H.O.P. Guido is één van de stichters van deze vereniging en was ook al jaren actief als amateurbrouwer. In 1996 besluiten ze samen in zee te gaan. “Brouwerij Nino Bacelle” wordt een bvba waarvan elk 50% van de aandelen bezit en wordt herdoopt to “Brouwerij De Ranke”. De naam van de brouwerij is afgeleid van de hopperanke en wordt gekozen omdat we ervan overtuigd zijn dat de belangrijkste grondstof voor hun bier hop is. Sindsdien zijn er 5 bijkomende bieren gecreëerd: Père Noël, een kerstbier; XX Bitter, het bitterste Belgische bier en het product waarmee de brouwerij naam verworven heeft; de Kriek De Ranke, een natuurlijk fruitbier; de Cuvée De Ranke, een versnijbier met Lambic en tenslotte de Noir de Dottignies, een donker degustatiebier.

Na 11 jaar brouwen bij Brouwerij Deca werd in 2005 een volledig nieuwe brouwerij opgestart te Dottenijs in de provincie Henegouwen.

Producten van deze brouwerij

3 artikel(en)

3 artikel(en)

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...