Lees meer

Steenberge, van

De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot 1784. Vele honderden huisbrouwerijen die Vlaanderen telde, brouwden bier voor eigen gebruik als nevenactiviteit van landbouwbedrijvigheid, omdat het veiliger was bier te drinken dan water! . In Ertvelde werd toen brouwerij “DE PEER” gesticht door ene Jean Baptiste De Bruin die het brouwen van bier tot een hoofdactiviteit maakte en het bier commercialiseerde. De Bruin huwde Angelina Petronella Schelfaut die het brouwen van bier verderzette na zijn dood. Toen zij stierf liet ze de brouwerij na aan haar neef, Jozef Schelfaut, die haar vele jaren had bijgestaan en de regels van de brouwkunst beheerste. Zijn dochter Margriet huwde Paul Van Steenberge, professor in de microbiologie aan de Gentse brouwerijschool, en na de eerste wereldoorlog kwam de brouwerij onder zijn leiding. In 1919 wijzigde hij de naam van de brouwerij in “BROUWERIJ BIOS”, naar het gelijknamige bier dat toen in productie kwam.

Helaas lag het hart van Paul in de politiek en niet in de brouwerij. Maar dat kon zijn echtgenote Margriet, die toen voornamelijk bezig was met de opvoeding van haar in 1914 geboren zoon Jozef Van Steenberge, niet aanvaarden. Zij had de brouwerij geërfd van haar vader; ‘ ik ben geboren als brouwer, en ik zal sterven als brouwer’ maakte zij iedereen duidelijk. Gelukkig hield ze voet bij stuk en had haar zoon ook de passie voor het brouwen.

Na het overlijden van zijn vader in 1962, nam Jozef Van Steenberge de leiding van de brouwerij over. Hij oriënteerde de brouwerij opnieuw op de productie van kwaliteitsbieren van hoge gisting. De eigen mouterij en hopwinning, door Jozef Schelfaut aangeplant, verdwenen en werden vervangen door een aankoopbeleid van grondstoffen, gevoerd op basis van lastenboeken met de hoogste kwaliteitseisen. Toch duurde het tot zijn 64e vooraleer Jozef Van Steenberge zich ten volle met de brouwerij bezighield, na een carrière in de politiek als burgemeester en als senator, zoals zijn vader. Pas toen startte de brouwerij met het brouwen van speciaalbier van hoge gisting met nagisting. Omstreeks dezelfde periode, namelijk in 1978 verwerft de brouwerij het recept van het bier dat de Paters Augustijnen in hun klooster te Gent brouwden. Het wordt verder op punt gesteld in Ertvelde en in 1982 komt de “AUGUSTIJN” op de markt. Meteen een weergaloos succes en nog steeds het paradepaard van de brouwerij. Met de andere hoge gistingsbieren PIRAAT en GULDEN DRAAK wordt het rijke gamma vervolledig

Producten van deze brouwerij

2 artikel(en)

2 artikel(en)

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...