Lees meer

Stift Engelszell

Stift Engelszell is een trappistenklooster in Engelhartszell aan de Donau in het district Innviertel in Oberösterreich. De abdij werd in 1293 gesticht door bisschop Bernhard (Wernhart) von Prambach als cisterciënzerabdij. Vanaf 1295 werd het bewoond door monniken uit moederabdij Stift Wilhering. Tijdens de periode van de protestantse reformatie geraakte de abdij in verval en kwam ze zelfs in privaat bezit. Vanaf 1618 werd dit verval gestopt, wederom dankzij steun van de abdij Stift Wilhering. In 1786 werd de abdij ontbonden door keizer Jozef II en de gebouwen werden onder meer gebruikt als fabriek en woningen.

In 1925 werd het klooster opnieuw gesticht als een trappistenklooster door Duitse monniken die na de Eerste Wereldoorlog gevlucht waren uit de Abdij Oelenberg in de Elzas. Oorspronkelijk als priorij begonnen, werd het klooster in 1931 verheven naar abdij. Voormalig prior Gregorius Eisvogel werd de eerste abt. Op 2 december 1939 werd de abdij geconfisqueerd door de Gestapo en 73 monniken moesten op de vlucht slaan. Vier monniken werden naar het concentratiekamp Dachau getransporteerd en anderen werden opgesloten. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog keerde maar een derde van de oorspronkelijke bewoners terug, maar ze kregen al snel gezelschap van gevluchte trappistenmonniken uit de Abdij Mariastern, Banja Luka.

Sinds 1995 is Marianus Hauseder de abt van de kloostergemeenschap van 7 monniken (stand 2012). Het klooster leeft van het toerisme en de verkoop van eigen producten zoals kaas en likeur en vanaf 2012 ook erkend trappistenbier. Sinds juni 2012 heeft de abdij het bruine Gregorius en sinds september de amber Benno.

Producten van deze brouwerij

Er komen geen producten overeen met de selectie.

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...