Lees meer

Verhaege

De geschiedenis van de Brouwerij Verhaeghe neemt haar aanvang toen de twee halfbroers, Adolf Verhaeghe (°1851 - +1918) en Paul Verhaeghe (°1860 - +1936), in 1892 het initiatief namen tot het oprichten van een brouwerij-mouterij. Spoedig zou Adolf afstand nemen van de brouwerij-mouterijactiviteit en zich enkel in laten met het beheer van de landerijen, de handel in kolen en meststoffen, de steenbakkerij en de provinciale en gemeentelijke politiek.

De brouwerij-mouterij Verhaeghe werd opgericht in de nabijheid van de spoorlijn Kortrijk-Oudenaarde-Brussel en gebouwd met de stenen uit Adolf Verhaeghes steenbakkerij. De gerst die als basisgrondstof dient voor de aanmaak van het mout werd betrokken uit de opbrengst van de eigen landerijen. Het geëste mout diende naast water, hop en gist als belangrijkste grondstof voor het brouwen van bier. De eerste klanten die de basis vormden voor de initiële afzetmarkt van de bieren van de brouwerij werden in niet onbelangrijke mate gevonden in de boeren en de personen met wie de Verhaeghes zakelijke relaties onderhielden.

In een latere periode werd het klantenbestand uitgebreid met uitbaters van drankslijterijen. Immers Paul Verhaeghe liet panden optrekken met stenen uit Adolf Verhaeghes steenbakkerij om deze te verhuren als drankgelegenheid. Op deze manier werd de lokale markt verder uitgebouwd.

Doch evenwel door een voor die tijd bijzondere ligging van de brouwerij aan de spoorlijn Kortrijk-Brussel kon de Brouwerij Verhaeghe een cliënteel ontwikkelen tot in Brussel. Zo is het de waarheid dat het Vichtse bier, "la Blonde des Flandres", geroemd om zijn grote helderheid na transport, in de vooroorlogse periode een gegeerd bier was bij het Brusselse publiek.

Wat allemaal zo mooi begonnen was, kende een abrupt einde bij het uitbreken van de grote oorlog (WO I). Paul Verhaeghes weigering om te brouwen voor de Duitse bezetter wordt prompt beantwoord met de ontmanteling van de brouwinstallaties. De brouwinstallaties waren door de bezetter vooral gegeerd voor de aanmaak van oorlogsmunitie omwille van het veel erin verwerkte koper.

In 1937 zetten Victor en Léon Verhaeghe de brouwerij-mouterijactiviteit van hun vader Paul verder. En - met een korte pauze tijdens de tweede wereldoorlog - daar brouwt men nu nog steeds bier volgens de oud Vlaamse traditie.

Producten van deze brouwerij

1 artikel(en)

1 artikel(en)

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...