Lees meer

Westmalle, Abdij

De abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle behoort tot de Orde van de Cisterciënzers, die gesticht werd in de elfde eeuw. Deze orde wordt kortweg en gemakshalve ‘de trappisten’ genoemd, naar de Normandische abdij La Trappe. Van daaruit verspreidde zich sinds de zeventiende eeuw een hervorming van de Cisterciënzerorde. De abdij van Westmalle, gesticht in 1794, maakt deel uit van de 'Cisterciënzers van de Strikte Observantie', maar is vooral bekend als ‘de abdij van de trappisten van Westmalle’.

Het aan Sint-Benedictus toegeschreven devies ‘Ora et labora’ (bid en werk), is voor de Trappisten geen loze aansporing. Arbeid is een belangrijk onderdeel in hun kloosterlijke dagorde. Zo is er de dienstbaarheid binnen de gemeenschap en de dienstbaarheid ten aanzien van de naaste, in het bijzonder bij het gastenonthaal en het caritatieve dienstbetoon.

Volgens Sint-Benedictus moeten monniken ook instaan voor hun eigen levensonderhoud. En volgens een oude monnikentraditie, is wat ze daarbij overhouden bestemd voor mensen in nood. Om dat te kunnen, ontwikkelen de Trappisten van oudsher allerhande ambachtelijke en industriële bedrijvigheid. In de Abdij van Westmalle is er een boerderij, een kaasmakerij en – ongetwijfeld het meest bekend – een bierbrouwerij.

De abdij van Westmalle komt bijzonder veel eer toe – op vele fronten hebben ze baanbrekend werk verricht en meer gepionierd dan je van contemplatieve monniken zou verwachten. Zo zie je maar weer: een boek kun je aan het kaft niet beoordelen! Westmalle, gesticht in 1804 geniet de eer als eerste - in 1836 - trappistenbier te hebben gebrouwen. Het is vlak na de Franse Revolutie in 1794 dat de abdij weer bevolkt raakt en gauw neemt men voortvarend de roerstok ter hand. Ik kan het niet laten de abdij hier te citeren: ‘De monniken hebben een voorkeur voor eenvoudige handenarbeid. Deze is immers het meest bevorderlijk voor de beleving van de eenzaamheid en het gebed. Wat niet wegneemt dat ook administratief werk noodzakelijk is. Of intellectueel werk, voor de persoonlijke verdieping en die van anderen. Arbeid zelf wordt gebed, wanneer hij maar in Gods aanwezigheid wordt verricht.’

Binnen de muren van de trappistenabdij van Westmalle worden drie soorten bier gebrouwen:

  • Tripel van Westmalle
  • Dubbel van Westmalle
  • Extra van Westmalle

De Dubbel en de Trippel zijn hier online te koop. De Extra wordt slechts tweemaal per jaar gebrouwen en is alleen bedoeld voor intern gebruik: dit bier drinken de monniken en de gasten van de abdij bij het middagmaal.

Deze trappistenbieren worden volgens een lange traditie met alleen natuurlijke ingrediënten gebrouwen: zuiver water, gerstemout, echte hopbellen, de beste suiker en zelfgekweekte gist. Zo zijn deze drie variëteiten 100% zuivere en natuurlijke bieren. De bieren van Westmalle zijn levende kwaliteitsbieren met een constante smaakevolutie. Daarom zijn geen twee glazen helemaal identiek. De smaak hangt vooral af van de ouderdom, de manier van bewaren, het uitschenken en de serveertemperatuur.

Producten van deze brouwerij

3 artikel(en)

3 artikel(en)

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...