De Dolle Brouwers Oerbier 33 cl

Brouwerij:
Dolle Brouwers, De
Land:
België
Type:
Bruin/Donker
Inhoud:
33 cl
Fles / Blik:
Fles
Alcoholpercentage:
9%

Beschikbaarheid: Niet op voorraad

€ 2,95

Details

De benaming verwijst naar de oorspronkelijkheid en de zuiverheid van het bier. Het soortelijk gewicht van het wort is 1078, het alcoholpercentage 9%. Het brouwsel is donker door de mengeling van verschillende soorten mout en een urenlange kooktijd. Er wordt enkel bellenhop 'Golding' uit Poperinge gebruikt en het Oerbier is nagegist op fles. Het heeft een lichtfrisse zurigheid door de gist en de melkzuurbacteriën. De houdbaarheidsdatum wordt door de wet opgelegd: één jaar na bottelen, dit staat zo ook vermeld op de capsule. Het bier zal een lichte smaakevolutie meemaken en zal wijnachtig worden. Er worden in de brouwerij stalen bewaard van het eerste brouwsel, die nog perfect drinkbaar zijn. Bij voorkeur bewaren in een donkere, koele kelder en schenken op 12°C in een type wijnglas. Er zijn speciale Oerbier-glazen te koop in de brouwerij. Dit bier is te koop per 6 flesjes of per 20, iedere zaterdag en zondag tussen 14 en 19 uur.

Brouwerij

De geschiedenis van de brouwerij te Esen gaat terug tot 1835 toen dokter Louis NEVEJAN de brouwerij, later met stokerij, stichtte. In 1882 werd ze aangekocht door Alois COSTENOBLE die ze bedrijvig hield tot 1927. Zijn zoon Moïse runde ze tot 1957 waarna zijn zoon Louis de zaak overnam. In 1980 namen de Dolle Brouwers de brouwerij over.

De benaming komt van een fietsclubje waar ze maximaal met zijn vieren waren. Dit waren twee broers Herteleer, Dirk Coussée en Bernard Veranneman. Een voorwaarde om toe te treden was de jaarlijkse trip van Roeselare naar Cap-Gris-Nez en terug af te leggen per fiets in één dag. Dit merkwaardig gebruik wordt tot op heden herhaald alhoewel de dolle dravers niet meer bestaan. (Anno 2000 was het de 25ste maal). Buiten de jaarlijkse internationale 'sterrit' werden ook 'klassiekers' gereden; dit is een fietsrit van minimaal 100 km met drie bergen van eerste categorie. De bergen van eerste categorie zijn van het slag Kemmelberg, Rode en Zwarte Berg, Casselberg, Kluisberg, Muur van Geraardsbergen, enz… De dolle dravers, althans sommigen ervan, hebben ook meermaals de raid Pyrénéen en de raid Alpin achter de rug. Op respectievelijk 18 en 20 jaar reden Jo en Kris Herteleer van Irun (bij Biarritz) over de Pyreneën en de Alpen terug naar Roeselare in drie weken.

Het clublokaal was een huisje dat vroeger dienst deed als duivenhok, later als washuis. Bij de vele fietsers was er niet alleen een parate kennis van afstanden en hellingen, maar ook van de regionale biercultuur. De Dolle Dravers werden anno 1980 de Dolle Brouwers door de overname van een leegstaande brouwerij te Esen bij Diksmuide. Ze zouden er 'Oerbier' brouwen, zoals ze zelf hadden geëxperimenteerd thuis in de wastobbe, met enkel natuurlijke ingrediënten en met nagisting op de fles. Sedert 1980 zijn er al enkele bieren bijgekomen.

Deel jouw productervaring met andere lezers...

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...