Gouden Carolus Tripel 33 cl

Brouwerij:
Anker, Brouwerij Het
Land:
België
Type:
Tripel
Inhoud:
33 cl
Fles / Blik:
Fles
Verpakking:
1
Alcoholpercentage:
9,0%
  • Koop 24 voor € 2,03 per stuk. en ontvang 10% korting

Beschikbaarheid: Op voorraad

€ 2,25

Details

In het Belgische Mechelen brouwt men nog volgens de eeuwenoude traditie en men gebruikt er louter de beste producten van Belgische bodem: rijpe gerst en fijne hop, waarvan een deel te week gezet, om zoveel mogelijk aroma te behouden. De brouwer zelf vindt deze tripel met een alcoholgehalte van 9% per volume ‘vol bevallige tederheid, met een zuivere en keurige smaak’. Het heeft lang in de kelder grijpt en mag op fles nagisten en narijpen: hierdoor krijgt het een volmondige smaak die toch dorstlessend werkt, dankzij het evenwichtig gebruik van hop.

Brouwerij

De oudste verwijzing naar brouwerij het Anker werd teruggevonden in het kasboek van 1369 van het kapittel Sint-Rombout waarbij een persoon genaamd Jan in den Anker zijn belasting betaalde.
Een tweede verwijzing dateert uit 1433 waarbij een persoon genaamd Matthijs Jan's zone de niet rendabele brouwerij koopt.
Een derde historische verwijzing dateert uit 1471 wanneer Hertog Karel de Stoute een stadswet inriep dat het Mechels bier werd vrijgesteld van accijnzen.
In 1873 kopen Louis Van Breedam en zijn zus de stadsbrouwerij en na verbouwingen heeft deze brouwerij als één van de eerste een stoomketel.

De brouwerij krijgt de firmanaam n.v. Boonaerts & Van Breedam. Op 31 december 1904 wordt de naam omgevormd tot Het Anker en in 1912 bouwt Victor Van Breedam er de eerste mouterij in Vlaanderen, volledig gebouwd in gewapend beton. Het mout dat men hier produceerde diende als grondstof voor brouwerij Het Anker en omliggende brouwerijen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog beslissen de Duitsers dat er slechts één brouwerij mag blijven functioneren in de Mechelse regio. Een lottrekking beslist dat brouwerij Chevalier Marin mag blijven werken waarna de brouwzaal van brouwerij Het Anker wordt ontmanteld. Het rode koper wordt omgesmeed tot grondstof voor de Duitse oorlogsproductie. Na de Eerste Wereldoorlog kent de brouwerij een gouden periode. In die periode wordt Charles Van Breedam voorzitter van de Belgische Brouwersunie. Tijdens economische crisis van de 30'er jaren verdwijnen een aantal brouwerijen in de Mechelse regio waardoor de mouterij van brouwerij Het Anker niet meer rendeert.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelt de Duitse bezetter een wet in dat nog slechts een licht bier mag worden gebrouwen, de zogenaamde Zero-huit of bier met 0,8% alcoholvolume. Brouwerij Het Anker slaagt hierin waardoor ze menige Mechelaars werk kan verschaffen en hen zo sparen van arbeidsdienst te verrichten in Duitsland.

Vanaf 1945 investeert de brouwerij in een nieuwe brouwzaal met grote hangende koperen ketels. De brouwerij stoot eveneens een aantal nevenactiviteiten, waaronder de mouterij, af om zich volledig toe te leggen op het brouwen van bier. Vanaf 1960 komt een Keizersbier op de markt met de naam Gouden Carolus. De amberkleurige Mechelschen Bruynen en de blonde Triple Toison d'Or worden eveneens gebrouwen.

In 1990 neemt Charles Leclef, de vijfde generatie van de familie Van Breedam, de leiding van de brouwerij op zich. De koperen brouwketels blijven in bedrijf, maar de koeling, gisting en lageringsinstallaties worden vernieuwd waardoor een betere en stabielere kwaliteit kan worden aangeboden. Er wordt een brasserie gevormd met de naam De Twee Palen. Er worden twee samenwerkingsverbanden afgesloten; tussen 1991 en 1993 gaat Het Anker in zee met brouwerij Riva en tussen 1995 en 1997 werkt Het Anker samen met John Martin. Vanaf de zomer van 1998 besluit de leiding van brouwerij Het Anker om het bedrijf weer 100% onafhankelijk voort te zetten. Bovendien wordt er in augustus 1999 het Hotel Carolus in de oude stockageruimtes van de brouwerij geopend.

Deel jouw productervaring met andere lezers...

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...