Jopen Hot Summer Nights 33 cl

Brouwerij:
Jopen Brouwerij
Land:
Nederland
Type:
Saison
Inhoud:
33 cl
Fles / Blik:
Fles
Verpakking:
1
Alcoholpercentage:
5,5%

Beschikbaarheid: Op voorraad

€ 3,65

Details

Deze lichte, frisse Saison is gebrouwen met warme zomeravonden in gedachten. We hebben gebruik gemaakt van gruit: een mengsel van diverse kruiden. Het mengsel bestaat uit jacmelschillen (sinaasappelschil), zwarte en witte peper en hyssop. Hyssop is een kruid met een licht mintachtige en bittere smaak en werd vroeger vaak toegevoegd aan gruitmengels. Hot Summer Nights is zacht bitter en heeft een licht peperig karakter. Ten slotte geven de jacmelschillen tonen van sinaasappel en de Summer-hop voegt tonen van tropisch fruit toe aan het bier.

Brouwerij

Voor de opkomst van het pilsener bier had iedere streek in Nederland zijn eigen bierspecialiteiten. Al vanaf de veertiende eeuw werden brouwerijen geregistreerd. Eeuwenlang was Haarlem één van de grootste bierbrouwerssteden van Nederland. Brouwerijen als Het Scheepje, De Oliphant en De Drie Leliën verkochten hun bier in een uitgestrekt gebied, van Rusland tot en met Frankrijk.

De inkomsten op de bieraccijns waren zo belangrijk voor de stad Haarlem, dat zij de brouwers verplichtten om het bier te brouwen naar een gemeentelijk recept. Op deze wijze had al het bier uit Haarlem een constante hoge kwaliteit. Het was vooral de constante kwaliteit die het Haarlemse gruitbier tot ver over de landsgrenzen bekend maakte. Haarlemse Koyt was in de 15e eeuw zelfs het meest gedronken bier van Antwerpen. En dat wilde wat zeggen. In de toptijden van de Haarlemse brouwcultuur stonden de kades langs het Spaarne vol met stapels biervaten met een inhoud van 112 liter: de Haarlemse Jopen. In het jaar 1543 werd, zelfs voor nu, een ongekend hoge productie gehaald van 13 miljoen liter. Maar aan iedere roem komt een einde. In 1916 sloot de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten.

Pas in 1994 werd de oude brouwerstraditie in ere hersteld. Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Haarlem ging het Haarlems Biergenootschap de archieven in, op zoek naar authentieke recepten voor een speciaal Haarlems jubileum bier. Het resultaat: Jopen Hoppenbier; volgens een origineel recept uit 1501.

Het succes was overweldigend, en al gauw werd duidelijk dat Jopen Bier zich niet zou beperken tot dat ene jubileumbier. Dus moesten er investeerders gevonden worden. En dat gebeurde. Jopen Bier was een feit. Met een heerlijke toekomst in het verschiet.

Deel jouw productervaring met andere lezers...

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...