St. Bernardus Abt 33 cl

Brouwerij:
St. Bernardus, Brouwerij
Land:
België
Type:
Abdij, Speciaal
Inhoud:
33 cl
Fles / Blik:
Fles
Verpakking:
1
Alcoholpercentage:
10,5%
  • Koop 24 voor € 2,25 per stuk. en ontvang 10% korting

Beschikbaarheid: Op voorraad

€ 2,50

Details

Als in 1946 de abt van de abdij Sint Sixtus, het trappistenklooster van Westvleteren, besluit om het bier dat binnen de muren van de abdij gebrouwen wordt alleen nog voor eigen gebruik te bestemmen, legt hij de basis voor alle hedendaagse abdijbier brouwerijen. Hij besluit namelijk een licentie af te geven aan een lokaal ondernemer: onder de merknaam St. Sixtus mag deze de bieren van Westvleteren brouwen en commercialiseren. Om in te staan voor de kwaliteit en het uitvoeren van de originele receptuur zo goed mogelijk te garanderen, gaat de brouwmeester van de abdij mee over naar de nieuwe brouwerij St. Bernard. Deze lekenbroeder van Poolse afkomst neemt het allergrootste geheim mee dat een brouwerij bezit: gist.

Tot op het bot gemotiveerd heeft de brouwerij verder gebouwd aan de oorspronkelijke bieren van Westvleteren, hoewel ze natuurlijk nooit identiek zijn geweest: zo putten beide brouwerijen uit een andere bron en het water, dat bijna altijd meer dan 90% van het bier uitmaakt, is nu eenmaal ook mede smaakbepalend. Zet nu een St. Bernardus Abt 12 – met een alcoholgehalte van 10,5% per volume, neemt u de pet maar even af! – naast het ’12 graden’ van Westvleteren – als u er aan kunt komen – en ontdek zelf dat in de loop der jaren de bieren uit elkaar zijn gedobberd als twee continenten op drift, elk in haar eigen prachtige richting. Opmerkelijk genoeg is het niet commercieel gebrouwen Westvleteren 12 graden bier pas verkozen tot het beste bier ter wereld – opmerkelijk, omdat het bijna onmogelijk is het bier te kopen. De St. Bernardus Abt 12 echter is het jaar rond en gemakkelijk te verkrijgen.

Diep donkerbruin, met een schuimkraag als door een driesterren kok geschapen en een overweldigende smaak, is St. Bernardus Abt 12 een bier van eenzame klasse, van een zeldzame schoonheid, misschien wel één van de beste bieren ter wereld. Gezien haar achtergrond verbaast dat natuurlijk ook niet. Maar boven alles proef je in St. Bernardus Abt 12 iets dat je zeer zelden ontdekt: pure en onbaatzuchtige liefde, een volstrekte toegewijdheid aan het raken aan perfectie. Het is een riskante opmerking, maar ik denk echt dat als Onze Lieve Heer zelf eens aan het brouwen zou slaan, Hij met St. Bernardus Abt 12 op de proppen zou komen om er vervolgens uitgebreid en volledig voldaan van te genieten.

Brouwerij

Kort na de tweede wereldoorlog besliste de Trappistenabdij St. Sixtus uit Westvleteren dat zij hun bier niet verder wensten te commercialiseren en dat zij hiervoor een beroep zouden doen op externen.

Met de heer Deconinck werd een contract afgesloten waarbij bepaald werd dat binnen de muren van de abdij enkel nog bier zou gebrouwen worden voor eigen gebruik van de monniken, voor verkoop aan particulieren aan de poorten van de abdij en ook voor een drietal tavernes die verbonden waren met de abdij. De heer Deconinck daarentegen zou de trappistenbieren onder licentie brouwen en commercialiseren.

Naast de kaasmakerij werden nieuwe gebouwen opgetrokken waar een volledige brouwerij werd geïnstalleerd en waar de SIXTUS bieren op basis van de oorspronkelijke formules gebrouwen werden. De oorspronkelijke licentie-overeenkomst werd getekend voor een periode van 30 jaar.

Begin de jaren zestig stapte de schoonzoon van de heer Deconinck, Guy Claus in de brouwerij en werd opnieuw onderhandeld met de abdij om de licentie-overeenkomst te hernieuwen. Dit gebeurde in 1962 voor een nieuwe periode van 30 jaar, dus tot 1992.

In 1992 kwam een einde aan de overeenkomst omdat de verschillende Trappistenbouwerijen (vijf in België en één in Nederland) beslist hadden de kwalificatie "Trappistenbier" enkel nog toe te kennen aan bieren gebrouwen binnen de muren van de abdijen.

Vanaf 1992 worden de bieren gebrouwen aan de Trappistenweg in Watou gecommercialiseerd onder de nieuwe merknaam "StBernardus" naar de naam van de vennootschap waaronder de brouwerij valt en refererend naar de start van dit verhaal (cfr. Supra).

Klantenbeoordelingen

st bernardus abt 12 (Geplaatst op 13-12-2014)
Waardering: 8
Donker bier, veel schuim, helder, zoetige complexe smaak. Lekker bier voor bij het eten

Deel jouw productervaring met andere lezers...

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...