St. Bernardus Pater 33 cl

Brouwerij:
St. Bernardus, Brouwerij
Land:
België
Type:
Abdij, Dubbel
Inhoud:
33 cl
Fles / Blik:
Fles
Verpakking:
1
Alcoholpercentage:
6,7%
  • Koop 24 voor € 1,53 per stuk. en ontvang 10% korting

Beschikbaarheid: Op voorraad

€ 1,70

Details

Als in 1946 de abt van de abdij Sint Sixtus, het trappistenklooster van Westvleteren, besluit om het bier dat binnen de muren van de abdij gebrouwen wordt alleen nog voor eigen gebruik te bestemmen, legt hij de basis voor alle hedendaagse abdijbier brouwerijen. Hij besluit namelijk een licentie af te geven aan een lokaal ondernemer: onder de merknaam St. Sixtus mag deze de bieren van Westvleteren brouwen en commercialiseren. Om in te staan voor de kwaliteit en het uitvoeren van de originele receptuur zo goed mogelijk te garanderen, gaat de brouwmeester van de abdij mee over naar de nieuwe brouwerij St. Bernard. Deze lekenbroeder van Poolse afkomst neemt het allergrootste geheim mee dat een brouwerij bezit: gist.

De receptuur is losjes gebaseerd op het abdijbier dat bestemd was voor dagelijks gebruik in de abdij, hoewel dat natuurlijk niet zo zwaar was want met een alcoholgehalte van 6,7% per volume is het best stevig.

Brouwerij

Kort na de tweede wereldoorlog besliste de Trappistenabdij St. Sixtus uit Westvleteren dat zij hun bier niet verder wensten te commercialiseren en dat zij hiervoor een beroep zouden doen op externen.

Met de heer Deconinck werd een contract afgesloten waarbij bepaald werd dat binnen de muren van de abdij enkel nog bier zou gebrouwen worden voor eigen gebruik van de monniken, voor verkoop aan particulieren aan de poorten van de abdij en ook voor een drietal tavernes die verbonden waren met de abdij. De heer Deconinck daarentegen zou de trappistenbieren onder licentie brouwen en commercialiseren.

Naast de kaasmakerij werden nieuwe gebouwen opgetrokken waar een volledige brouwerij werd geïnstalleerd en waar de SIXTUS bieren op basis van de oorspronkelijke formules gebrouwen werden. De oorspronkelijke licentie-overeenkomst werd getekend voor een periode van 30 jaar.

Begin de jaren zestig stapte de schoonzoon van de heer Deconinck, Guy Claus in de brouwerij en werd opnieuw onderhandeld met de abdij om de licentie-overeenkomst te hernieuwen. Dit gebeurde in 1962 voor een nieuwe periode van 30 jaar, dus tot 1992.

In 1992 kwam een einde aan de overeenkomst omdat de verschillende Trappistenbouwerijen (vijf in België en één in Nederland) beslist hadden de kwalificatie "Trappistenbier" enkel nog toe te kennen aan bieren gebrouwen binnen de muren van de abdijen.

Vanaf 1992 worden de bieren gebrouwen aan de Trappistenweg in Watou gecommercialiseerd onder de nieuwe merknaam "StBernardus" naar de naam van de vennootschap waaronder de brouwerij valt en refererend naar de start van dit verhaal (cfr. Supra).

Deel jouw productervaring met andere lezers...

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...