Weihenstephaner Kristall Weissbier 50 cl

Brouwerij:
Weihenstphan, Bayerische Staatsbrauerei
Land:
Duitsland
Type:
Witbier/Weizenbier
Inhoud:
50 cl
Fles / Blik:
Fles
Verpakking:
1
Alcoholpercentage:
5,4%
  • Koop 20 voor € 1,80 per stuk. en ontvang 10% korting

Beschikbaarheid: Op voorraad

€ 2,00

Details

Brouwgeschiedenis schrijf je maar een keer, en dat is gebeurd in een klein plaatsje op een paar steenworpen van München, in Freising. In het jaar 725 werd daar door de Heilige Korbinian een Benedictijner abdij gesticht die wereldberoemd zou worden. Bier werd er waarschijnlijk al meteen gebrouwen, want in 768 ontvangt de abdij hoprechten van een nabije plantage. In 1040 gaat men echt los: Abt Arnold verkrijgt officieel het recht om bier te brouwen binnen de kloostermuren en likkebaardend zetten de monniken zich aan het werk. 1040: Weihenstephan, dat letterlijk ‘de heilige Stephanus’ betekent, is de oudste nog werkende brouwerij ter wereld. Biergeschiedenis wordt er vanaf dat moment geschreven!

In een periode van zes eeuwen wordt de brouwerij tientallen malen geplunderd, getroffen door een aardbeving, de pest en de hunnen en onbeschrijfelijk vaak gesloopt en wederopgebouwd – de huidige gebouwen worden dan ook wel het ‘Marijke Helwegen van Beieren’ genoemd. Maar de monniken laten het hoofd dus niet hangen, zelfs niet als op 23 april 1516 hertog Willem IV van Beieren het Reinheitsgebot afkondigt, nota bene op de stoep van de brouwerij Weihenstephan, waarmee het gebruiken van alle granen behalve gerst verboden wordt om bier mee te brouwen. Het Weissbier wordt tot ver in de negentiende eeuw slechts door een Koninklijke monopolist in Beieren gebrouwen tot de regels versoepeld worden – en dan kan het allerbeste tarwebier ter wereld weer onbezorgd worden genoten!

Van alle illustere brouwerijen ter wereld is Weihenstephan waarschijnlijk dus het meest illuster – zij is de oudste brouwerij ter wereld met wortels in het jaar 1040; zij is verbonden aan de brouwfaculteit van de Universiteit van München en vrijwel elke brouwer in Europa heeft hier gestudeerd; haar gist is zo beroemd dat vele brouwerijen over de wereld deze gebruiken. Daarbij staat elke druppel bier die de brouwerij verlaat onder constante kwaliteitscontrole van de meest serieuze aard – dat kan ook niet anders bij een brouwuniversiteit.

Het enige verschil met Hefeweizen is dat de gist uit dit bier is gefilterd. Verder is de smaak vrijwel hetzelfde – het gistelement is vanzelfsprekend afwezig. Het is een prijswinnaar, want deze Kristall weizen met een alcoholgehalte van 5,4% per volume won mooi in 2007 de gouden medaille in haar categorie op het Australische Bierfestival, en werd er en passant tot beste bier van het festival gekozen!

Brouwerij

De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan is een bierbrouwerij in het stadsdeel Weihenstephan van de Duitse stad Freising. De brouwerij is de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld. In 1040 kreeg het Benedictijnse klooster het recht bier te brouwen en te verkopen in Freising.

Omdat de echtheid van de oorkonde waarin dit recht wordt vermeld echter ter discussie staat, claimt ook de kloosterbrouwerij van Kloster Weltenburg de titel van "oudste brouwerij ter wereld".

In 1803 gingen het brouwrecht en alle eigendommen van de brouwerij over naar de staat Beieren. Beieren was toen nog een monarchie. Weihenstephan heeft geen gebruik gemaakt van het recht zich koninklijk te noemen. Wel wordt in elk etiket het koningswapen weergegeven.

Sinds 1921 draagt de brouwerij bovendien het predicaat Bayerische Staatsbrauerei, Beierse staatsbrouwerij. De oudste bewaard gebleven gebouwen, het vroegere klooster, stammen nog uit de 17e eeuw. De installaties zijn echter hypermodern. Aan de brouwerij is een van de brouwersfaculteiten van de technische universiteit van München verbonden.

Deel jouw productervaring met andere lezers...

Stay informed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste biernieuws en actuele topaanbiedingen.

 

Over Bier&zO

Onze winkel in Rotterdam

Bekijk onze openingstijden 

Winkel Bier&zO Rotterdam

Al 30 jaar bier uit de hele wereld

Onder de 18? Geen bier.

NIX18

 

Volg ons op Facebook & Instagram!

Volg Bier&zO op Facebook

 

Een moment geduld a.u.b...